źródło: polki.pl |
Uwielbiam zioła, już jako nastolatka eksperymentowałam z ziołami czy to w postaci naparów do picia, parówek lub wywarów do kąpieli.
Mam to szczęście, że w mojej rodzinie wiele osób zajmuje się ziołolecznictwem i zbieraniem ziół. Dzięki czemu dowiaduję się czasami o ziołach i ich zastosowaniu, o których pojęcia wcześniej nie miałam. Normą stała się dla mnie codziennie szklanka naparu z pokrzywy czy skrzypu, ostropest dodawany do sałatek warzywnych, koktajli czy sosów :) Nawet moje zwierzęta oczywiście z pełną rozwagą dostają cuda natury z jedzeniem.
Wywar z czystka piją wszyscy w mojej rodzinie, a ostatnio ku memu zdziwieniu dowiedziałam się z namaszczeniem piją wspomniane ziółka już od wielu miesięcy moje koleżanki z pracy.
Tak więc przed zbliżającą się jesienią i zimą zachęcam do picia naparu. Warto zacząć już teraz bo jak wiadomo do ziół potrzebny jest czas oraz cierpliwość.
Napar w smaku jest delikatny, jeśli ktoś pija ziołowe herbatki lub zieloną herbatę na pewno będzie mu smakować.
źródło: google.pl |
Czystek(Cistus Incanus) jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli- związków
fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu
antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny człowieka. Polifenole przejawiają doskonałe własności antybiotyczne (czystek jest 100 razy
mocniejszy od Tamiflu). Dział przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwhistaminowo i przeciwgrzybiczo.
Czystek zapobiega chorobie niedokrwiennej serca, opóźnia procesy starzenia, wpływa pozytywnie na jakość życia.
Jest niezwykle skutecznym produktem w przypadku infekcji żołądkowo-jelitowych.
Ma ogromną zdolność wychwytywania i usuwania wolnych rodników. Hamuje rozwój wirusów opryszczki, półpaśca.
Parzony
czystek, pity codziennie, oczyszcza nasz organizm z toksyn i metali ciężkich,
opóźnia procesy starzenia i wspiera florę bakteryjną.
Napar z czystka możemy
również używać do przemywania skóry lub płukania gardła (ma on silniejsze
działanie antybakteryjne niż płyn do płukania jamy ustnej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz