Jednym z takich smaków mojego dzieciństwa są kruche ciastka robione przez moją babcię w ilościach hurtowych :) wycinane szklanką, maczane w cukrze, a po upieczeniu chowane do wielkich metalowych puszek.
Niestety wraz z odejściem babci, odeszły też wszystkie przepisy....wówczas to zaczęły się poszukiwania przepisu idealnego, podobnego do tego, który robiła moja babcia...zdobyty przez przypadek, składniki trochę inne, ale smak ten sam...smak dzieciństwa :)
Kruche
ciastka
Składniki:
75 dkg mąki
25 dkg mąki
ziemniaczanej
½ kg cukru
½ kg tłuszczu
3 jaja
2 łyżki octu
mały proszek do
pieczenia
cukier waniliowy
Wykonanie:
Jajka, cukier,
tłuszcz utrzeć. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto szybko zagnieść,
odstawić na 20 min. w chłodne miejsce. Cienko rozwałkować, wykrawać ciasteczka,
maczać w cukrze. Piec na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz