źródło:pinterest.com |
Nasze życie pędzi do przodu, w większości przypadków nie mamy czasu, aby w domu przygotować
smaczny, zdrowy posiłek, który weźmiemy ze sobą do pracy, na uczelnię itp. … jednak wierzcie
mi, że warto poświęcić troszkę czasu, aby wyczarować sycący posiłek, którym możemy delektować się w pracy.
Kiedy jesteśmy głodni rzucamy się na „byle co”, ulegamy
pokusie fast foodów oraz kupujemy, a co za tym idzie jemy za dużo i nie zdrowo.
Taki lunch box to świetna sprawa – tym bardziej , że żyjemy
w czasach gdzie wszystko w koło tętni kolorami, a producenci prześcigają się w
pomysłowości na stworzenie idealnego pojemnika/torby na nasz posiłek.
źródło: pinterest.com |
PARĘ WSKAZÓWEK:
Pamiętajmy, że pierwsze jedzą nasze oczy więc warto
zainwestować w torbę na lunch (lub zrobić sobie samemu takową - patrz powyższy link) czy pudełko,
a także tworzyć dania apetyczne i kolorowe.
Jeśli nie mamy czasu, aby nasz posiłek przygotować rano –wówczas
wieczorem twórzmy dania takie, które można zjeść zarówno na ciepło lub
zimno na drugi dzień –
bo w końcu nie każdy w pracy/uczelni ma mikrofalę, aby odgrzać makaron
itp.
Podstawy sałatek możemy tworzyć dzień wcześniej, a rano
przed pracą w ostatniej chwili dodać sałatę, a sos (jeśli już musimy go użyć )
tuż przed posiłkiem.
Jeżeli nie potrafimy obyć się bez sosu zróbmy sos na bazie
jogurtu naturalnego i koperku lub innych ziół wg. uznania, a dla odważnych osób
polecam dodanie czosnku do takiego sosu
lub zrobienie sosu na bazie oliwy z cytryną i ziołami.
Makaron najlepiej, aby był pełnoziarnisty.
Dla przełamania monotonii smaku nie bójmy się używać jako
dodatku do naszych dań ziaren słonecznika czy dyni – aby efekt był powalający
uprażmy je wcześniej na suchej patelni
Jeżeli mamy apetyt na kanapkę użyjmy w miarę możliwości
ciemnego pieczywa lub na zakwasie
Kanapki można pięknie zapakować wystarczy śniadaniowy papier
i kawałek sznurka – to też sprawia, że chętniej sięgniemy po nasze kanapki niż
kupne.
PRZEPISY:
SAŁATKA
Sałata lodowa lub kapusta pekińska – ilość wg. uznania
Pomidor
1 jajko
Ogórek zielony – ilość wg. uznania
Ser feta (2-3 plasterki) lub kurczak smażony bez tłuszczu/grillowany (jedna małą pierś)
Sos czosnkowy lub ziołowy na bazie jogurtu
W pojemniku na dnie ułożyć umytą i pokrojoną w piórka kapustę/sałatę, na to pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojonego na cząstki
pomidora i jajko, całość posypać serem feta lub piersią z
kurczaka pokrojoną w kostkę, doprawioną i usmażoną.
Całe danie oprószyć solą i pieprzem.
Bezpośrednio przed zjedzeniem można polać sosem (jogurt +
czosnek + sól + pieprz + dużo drobno posiekanego koperku)
MAKARON
Makaron pełnoziarnisty
Papryka
Cukinia
Kurczak
Ser feta
Ugotować makaron,
odcedzić, przelać zimną wodą.
Cukinie pokroić na plastry, paprykę na cztery części –
wszystkie składniki grillować z obu stron na patelni.
Pierś z kurczaka doprawić i grillować, następnie pokroić w ukośne paski.
Wszystkie składniki połączyć z
makaronem.
Całość posolić i popieprzyć do smaku, polać oliwą z oliwek z ziołami lub musztardą francuską, dodać
pokrojoną w kostkę fetę ( 2 plasterki) i delikatnie wymieszać.
Smacznego!
ヾ(^∇^) Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz