wtorek, 9 lipca 2013

Biszkopt z masą truskawkową

Pyszne orzeźwiające ciasto, idealne na końcówkę sezonu truskawkowego.
Szybkie w wykonaniu. Z gotową masą śmietanową.
Zachęcam do wypróbowania!

BISZKOPT:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści, następnie dodać stopniowo po jednym żółtku cały czas ubijając.
Mąki oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać w osobnej misce. Dodawać do jajek stopniowo po łyżce mąki i delikatnie mieszać. Na końcu dodać olej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 min. do tzw. "suchego patyczka".
Biszkopt wystudzić i przekroić  wzdłuż na pół.


MASA ŚMIETANOWA:
500 ml smietany 30 %
1 opakowanie masy smietanowej truskawkowej dr Oetkera

Przyrządzić masę wg. przepisu na opakowaniu.

MASA TRUSKAWKOWA:
500 g truskawek
3 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe

Truskawki wraz z cukrem zmiksować. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody, połączyć z truskawkami. Masę włożyć do lodówki do czas aż zacznie gęstnieć.


Przekrojony biszkopt przełożyć masą śmietanową, przykryć drugą połową ciasta. Na wierzch wylać gęstniejącą masę truskawkową.



()   Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz