środa, 2 października 2013

Salceson


Mało apetyczna nazwa na przepyszne, uzależniające i szybkie w wykonaniu ciasto.
U mnie w domu gości ono od parunastu lat i cały czas jedzone jest z wielkim apetytem.
Nie wyobrażam sobie jesieni bez tego ciasta :D

SKŁADNIKI:
5 jajek
2 szklanki cukru
4 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 - 1 kg jabłek

WYKONANIE:
Jajka i cukier ubijamy, następnie cały czas miksując dodajemy olej, mąkę, cynamon, kakao, sodę.
Na końcu dodajemy jabłka obrane i pokrojone w kostkę. Wszystko razem mieszamy i pieczemy w 175C około 50 min. lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto po ostygnięciu lukrujemy.
Smacznego!




()   Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz