środa, 24 października 2012

Ciastka

Są smaki i zapachy, które przypominają nam dzieciństwo, które są jego wspomnieniem.
Jednym z takich smaków mojego dzieciństwa są kruche ciastka robione przez moją babcię w ilościach hurtowych :) wycinane szklanką, maczane w cukrze, a po upieczeniu chowane do wielkich metalowych puszek.
Niestety wraz z odejściem babci, odeszły też wszystkie przepisy....wówczas to zaczęły się poszukiwania  przepisu idealnego, podobnego do tego, który robiła moja babcia...zdobyty przez przypadek, składniki trochę inne, ale smak ten sam...smak dzieciństwa :)



Kruche ciastka

Składniki:
75 dkg mąki
25 dkg mąki ziemniaczanej
½ kg cukru
½ kg tłuszczu
3 jaja
2 łyżki octu
mały proszek do pieczenia
cukier waniliowy

Wykonanie:
Jajka, cukier, tłuszcz utrzeć. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto szybko zagnieść, odstawić na 20 min. w chłodne miejsce. Cienko rozwałkować, wykrawać ciasteczka, maczać w cukrze. Piec na złoty kolor.



 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz