poniedziałek, 10 czerwca 2013

Lunch box






źródło:pinterest.com
 Nasze życie pędzi do przodu, w większości przypadków  nie mamy czasu, aby w domu przygotować smaczny, zdrowy posiłek, który weźmiemy ze sobą do pracy, na uczelnię itp. … jednak wierzcie mi,  że warto poświęcić troszkę czasu, aby wyczarować sycący posiłek, którym możemy delektować się w pracy.
Kiedy jesteśmy głodni rzucamy się na „byle co”, ulegamy pokusie fast foodów oraz kupujemy, a co za tym idzie jemy za dużo i nie zdrowo.

Taki lunch box to świetna sprawa – tym bardziej , że żyjemy w czasach gdzie wszystko w koło tętni kolorami, a producenci prześcigają się w pomysłowości na stworzenie idealnego pojemnika/torby na nasz posiłek.



źródło: pinterest.com

 

 


PARĘ WSKAZÓWEK:

Pamiętajmy, że pierwsze jedzą nasze oczy więc warto zainwestować w torbę na lunch (lub zrobić sobie samemu takową - patrz powyższy link) czy pudełko,  a także tworzyć dania apetyczne i kolorowe.

Jeśli nie mamy czasu, aby nasz posiłek przygotować rano –wówczas wieczorem twórzmy dania takie, które można zjeść zarówno na ciepło lub zimno na drugi dzień – bo w końcu nie każdy w pracy/uczelni ma mikrofalę, aby odgrzać makaron itp.

Podstawy sałatek możemy tworzyć dzień wcześniej, a rano przed pracą w ostatniej chwili dodać sałatę, a sos (jeśli już musimy go użyć ) tuż przed posiłkiem.

Jeżeli nie potrafimy obyć się bez sosu zróbmy sos na bazie jogurtu naturalnego i koperku lub innych ziół wg. uznania, a dla odważnych osób polecam dodanie czosnku do takiego sosu lub zrobienie sosu na bazie oliwy z cytryną i ziołami.

Makaron najlepiej, aby był pełnoziarnisty.

Dla przełamania monotonii smaku nie bójmy się używać jako dodatku do naszych dań ziaren słonecznika czy dyni – aby efekt był powalający uprażmy je wcześniej na suchej patelni

Jeżeli mamy apetyt na kanapkę użyjmy w miarę możliwości ciemnego pieczywa lub na zakwasie

Kanapki można pięknie zapakować wystarczy śniadaniowy papier i kawałek sznurka – to też sprawia, że chętniej sięgniemy po nasze kanapki niż kupne.





PRZEPISY:

SAŁATKA
Sałata lodowa lub kapusta pekińska – ilość wg. uznania
Pomidor
1 jajko
Ogórek zielony – ilość wg. uznania
Ser feta (2-3 plasterki) lub kurczak smażony bez tłuszczu/grillowany (jedna małą pierś)
Sos czosnkowy lub ziołowy na bazie jogurtu

W pojemniku na dnie ułożyć umytą i pokrojoną w piórka kapustę/sałatę, na to pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojonego na cząstki pomidora i jajko, całość posypać serem feta  lub piersią z kurczaka pokrojoną w kostkę, doprawioną i usmażoną.
Całe danie oprószyć solą i pieprzem.
Bezpośrednio przed zjedzeniem można polać sosem (jogurt + czosnek + sól + pieprz + dużo drobno posiekanego koperku)

MAKARON
Makaron pełnoziarnisty
Papryka
Cukinia
Kurczak
Ser feta

Ugotować  makaron, odcedzić, przelać zimną wodą.
Cukinie pokroić na plastry, paprykę na cztery części – wszystkie składniki grillować z obu stron na patelni. 
Pierś z kurczaka doprawić i grillować, następnie pokroić w ukośne paski.
Wszystkie składniki połączyć z makaronem.
Całość posolić i popieprzyć do smaku, polać oliwą z oliwek z ziołami lub musztardą francuską, dodać pokrojoną w kostkę fetę ( 2 plasterki) i delikatnie wymieszać.
Smacznego!





()   Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz