niedziela, 12 maja 2013

Kruche babeczki

Przepis pochodzi z notatek mojej babuni.
Babeczki są bardzo smaczne, robi się je szybko, a różnorodność nadzienia ograniczyć może jedynie nasza wyobraźnia.
Ja najczęściej robię je same wówczas wypełniam bitą śmietaną, kruszoną bezą i truskawkami, natomiast w sezonie gdy truskawek brak piekę je z powidłami przykrytymi krążkiem ciasta, bądź z pyszną kokosową czapą :)
Smacznego!

KRUCHE BABECZKI

SKŁADNIKI:
7 dkg cukru pudru
15 dkg tłuszczu
30 dkg mąki
4 żółtka
1 cukier waniliowy

WYKONANIE:
Wszystkie składniki razem posiekać, dobrze wyrobić.
Rozwałkować, wykrawać kółka o średnicy większej od foremek. Dobrze natłuszczone foremki wyłożyć ciastem.

NADZIENIE NR 1:
Na ciasto kładziemy łyżkę powideł ( może być więcej ). Przykrywamy krążkiem ciasta.

Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 C
Po wystudzeniu wyjmujemy babeczki z foremek i polewamy lukrem.

NADZIENIE NR 2:
 3 białka

25 dkg kokosu
25 dkg cukru pudru



Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, nadal ubijać, na końcu dodać kokos i delikatnie wymieszać.


Na ciasto kładziemy łyżkę powideł. Na powidła czubatą łyżkę masy kokosowej.
Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 C












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz